Hogyan vegyünk használt autót?

Hogyan vegyünk használt autót? - legfontosabb tényezők és szempontok használt autó vásárláshoz.

Találjuk ki mire is van pontosan szükségünk!

Amennyiben valaki elsősorban rövid távú utakra, pl. munkahelyre való bejárásra használja az autóját más szempontokat kell figyelembe vennie, mint aki hosszú utakra, rendszeres autópálya használatra tervezi az autó vásárlását. Például rendszeres hosszútávú autópályás utakra még manapság is érdemes beznines vagy akár hibird, netán elektromos autók helyett dízel autóval járni. A benzines autó azonos teljesítmény mellett általában többet fogyaszt mint a diesel. A hibrid autó éppen a városi elővárosi környezetben fogyaszt kevesebbet, mint a benzines, viszont hosszú autópályás szakaszokon a hibrid autó elsősorban benzinesként viselkedik. Elektromos autót pedig ma még mindig csak akkor érdemes vásárolni ha elsősorban rövid távú utazásokra használjuk az autónkat (pl. munkába gyermeket iskolába óvodába elkísérésre). Hosszú távú utak esetén még mindig tervezésre és sok kompromisszumra van szükség, ahhoz, h valóban elégedettek legyünk az autónkkal.

Mekkora méretű autóra van szükségünk?

Sokan úgy gondolják, h legtöbbször eleve egyedül utazunk az autóban akkor elegendő lesz egy kisautó. Igen ám de ha már a családod is vinni kell pl. egy hosszabb nyaralásra akkor bosszúságot fog okozni a szűk hátsó üléssor netán a kicsi csomagtartó. Persze ha ezek az esetek ritkák, akkor pl. munkába járásra bőven elegendő lehet egy városi kisautó. Más szempontokat kell figyelembe vennie aki mondjuk sportos hobbikat kedvel, mint pl. a kerékpározás. A bringát berakni egy kombi csomagtartójába viszonylag egyszerű feladat. Egy kisautó esetén is megoldható persze egy utánfutó horogra akasztott biciklitartó (viszont ez sűrű használat esetén előbb-utóbb kényelmetlen lehet). Szintén más szempontokat vesz figyelembe egy állatbarát kutyás autótulajdonos. Nincs is annál egyszerűbb, mint egy kombi autó ahol bőven elfér a kutyák számára is biztonságos utazórács vagy ketrec. Megint más szempontot kell figyelembe vennie annak a családnak ahol pl. 3 közel azonos korú kisgyermek van, hiszen a legtöbb normális autóba: 3 gyermekülés egymás mellett egyszerűen nem fér el. Megint más kérdés méret (kapcsán is) a divat. Manapság mindenki hobbiterepjárót, vagy más néven SUV-ot szeretne birtokolni. Fontos felhívni a figyelmet, hogy attól, hogy magasabb az autó a raktere nem feltétlenül nagyobb, mint az adott kategóriájú kombi járművé. Emiatt tehát nem szükséges a SUV, sőt számos hátránya is van a magas építésnek: nagyobb légellenállás, nagyobb fogyasztás, rosszabb gyorsulás. Kétségtelen előnye a magas építésnek, h nem akad úgy fenn a fekvőrendőrökön de terepre a négykerékhajtás valamint a megfelelő autógumi fontosabb szempont lehet.

Milyen további szolgáltatásokra van szükségünk?

Ma már szinte minden kapható egy autóhoz. Minőségi hifi berendezéstől a sávtartó automatikán túl az ülésfűtésen és üléshűtésen át a láblengető csomagtartónyitásig bezárólag. De valóban ezekre mind szükségünk van? Használt autó vásárlása esetén nem mi döntjük el, hogy mi kerüljön bele az autóba. A korábbi tulajdonos döntését örököljük meg. Viszont van jó néhány olyan extra (ma már talán nem is mind extra szolgáltatás) amelyek valóban kényelmesebbé tehetik a jármű vezetését. Például ma már klíma nélkül nem nagyon szabad autót venni, ez nem csak kényelmi extra, hanem olyan szolgáltatás, amely segíti a vezetésre való koncentrálást, hiszen egy tűzőnapon álló autóba beülve nem biztos, hogy ugyanúgy tudunk a vezetésre koncentrálni, mint ha ugyanezt kellemes környezetben tennénk. A többi extra tekintetében inkább a személyes preferenciák a döntőek, hiszen például napfénytető nélkül ugyanúgy el lehet lenni, mint ülés masszírozás nélkül. Bár kétségtelen mindkettő menő dolog.

További elvárások

Az elvárásaink lehetnek jogosak. Például egy derékfájós ember számára nem biztos, hogy jó választás egy alacsony építésű sportautó, nekik pl. érdemes lehet valamilyen SUV-ot választani még akkor is ha nem fognak vele terepre járni. Aztán persze vannak a külső elvárások: mit fog szólni a szomszéd vagy a barátok ha egy ezeréves de minden tekintetben működőképes és használható kopott autóval érkezünk meg. Ez az a tényező amellyel sosem lenne szabad foglalkozni, mert meglesz a felesleges felára. Olyan autót válasszunk tehát ami nekünk megfelel és ne a társadalmi vagy egyéb elvárások ösztönözzék a döntéseinket.

Mennyiért vegyünk autót?

Ezt két oldalról kell megközelíteni: mennyi rá a keretünk. A másik oldal: mire is van szükségünk. A kettő összhangban csak akkor lesz ha elkezdjük nézni a kínálatot és látni fogjuk az adott pénzért: a megfelelő elvárásásokat kipipálva: milyen kínálattal szembesülünk az online oldalakon. Amennyiben ilyenkor nem vagyunk elégedettek, akkor érdemes valamelyik oldalon módosítani: lejjebb vinni az elvárásokat vagy fentebb az autóvásárlásra szánt összeget. Használt autó vásárlás esetén jó ha tudjuk, hogy egyéb költségeink is felmerülhetnek az átíratáson és egyéb adminisztratív költségen túl: fenn is kell tartani azt az autót, amelyre érdemes legalább a vételár felét félretenni. Prémiumkategóriás autó esetén akár ennél jóval többet is.

Indulhat a keresgélés

A cél, ilyenkor mindig az, hogy a legjobb ár- / értékarányú autót megtaláljuk. Érdemes a keresés során az eredeti elképzeléshez képest bővebb szűrőfeltételeket alkalmazni: idősebb és fiatalabb járműveket is nézzünk meg. Szintén érdemes az extrákat lazábban kezelni és nem feltétlen szűrni rájuk, sokan ugyanis úgy adják fel a hirdetést, hogy az extrák nem tükrözik a valóságot. Lehet azért mert nem értenek hozzá, lehet azért mert nem figyelnek oda a hirdetés feladása során. Így ezekben az esetekben eleshetünk egy-egy jó autótól pusztán azért mert rosszul kerestünk. A többi pedig az élő megtekintésen múlik. Ilyenkor mindig vigyünk magunkkal egy az autókhoz valóban értő műszaki embert, manapság erre szervizek, autószerelők szakosodtak, akik szakmai szemmel meg tudják nézni az autót, korábbi sérüléseit várható vagy meglévő műszaki hibáit. Sok esetben arra is lehetőséget ad az eladó vagy a kereskedés, hogy a járművet elvigyük egy szakszervizbe egy állapotfelmérésre.